Стречинг

Стречинг

gavkavost-sredstva-i-metodi-za-razvitie-irina-atanasova-750x536
Стречинг системата е позната отдавна. Възниква още през 50-те години, а двадесет години по-късно е призната в спорта. Името „стречинг“ се превежда от английски като „разтягане“. Това е цяла гама от упражнения, които са насочени към развитие на гъвкавост и мобилност на тялото.

Стречинг

Стречингът включваме в тренировките в почти всички направления на фитнеса. Най-често се използва за загрявка, с цел да се загреят добре мускулните групи и цялото тяло, и разгрявка за разтоварване на натрупаното напрежение в мускулите. Стречинг предотвратява евентуалните травми, както по време на тренировката, така и след нея. Но той съществува и като отделен вид активност, или цялостна самостоятелна тренировка.

Както вече споменахме, стречингът има за цел да развие гъвкавостта и мобилността на вашето тяло. Той подобрява кръвоснабдяването на мускулите, спомага свалянето на стреса и умората, подобрява тонуса и оставя чувство за лекота. Тази система се препоръчва при безсъние и нарушения на съня. Още една от ползите на стречинга е работата върху вашата фигура, за здрави и еластични мускули, добре изразени форми, тънка талия и по-добра осанка. За по-ефективна тренировка не трябва да се забравя правилното дишане. Дишайте спокойно, без да ускорявате издишването или да задържате дишането.

Има три вида упражнения в стречинга: динамични, статични и балистични.

Статично разтягане – статичните движения са много бавни и плавни. Зададената поза се задържа за кратък период от време. В този случай опънатите мускулни групи се напрягат. Упражненията за статично разтягане на мускули се наричат ​​също разтягане. И именно този вид се счита за най-ефективен в тази методика.

Динамично разтягане – пружиниращи движения, които също се извършват с бавно темпо. Те раздвижват ставите и увеличават притока на кръв към цялото тяло.

Балистичното разтягане е бързо движение, изпълнено с по-голяма амплитуда, което използва инерцията от ускорението на тялото чрез изтласквания и подскоци. Този тип осигурява само краткосрочно удължаване и разтягане на отделна мускулна група и трябва да се изпълнява с особено внимание!

Повече за стречинг можете да прочетете тук: https://withirinaatanasova.com/kakvo-e-streching/